Как да се пазим от запорирани коли?

запорирани коли

Съвсем наскоро гръмна още един скандал, свързан с покупко-продажбата на автомобили. Става дума за своеобразна “дупка” в законодателството, която позволява на задлъжнели лица, имащи запор върху превозното си средство, да го продават безпроблемно. Схемата става възможна заради факта, че нотариалните кантори нямат връзка с регистъра на КАТ, а само там се вписват запорите, които съдебен изпълнител или друг държавен орган е наложил върху определена кола.

По този начин всеки от нас може да закупи автомобил, да изповяда сделката при нотариус и чак когато отиде в КАТ, за да регистрира новопридобитото си возило да разбере, че върху него има запор. Следват безконечни мъки от страна на нищо неподозиращият нов собственик, а единственото възможно решение е въпросният запор да бъде вдигнат от институцията, която го е наложила. Това от своя страна става само в случай, че предишният собственик плати задълженията си.

Как обаче могат да се предпазят евентуалните купувачи на подобни запорирани автомобили и да разберат за запора на МПС-то, преди да са го купили? Проблемите по темата са доста сериозни, защото за момента от КАТ не дават достъп до регистъра си нито на нотариусите, нито пък на обикновените граждани решили да проверят дали има запор върху определен автомобил.

Проблемът е доста наболял. Няма единна система, при която съдия-изпълнителите, налагащи запорни съобщения и задължение, да осигурят регистър по тези запори и да осигуряват достъп до тях. Проблемът идва и от факта, че всеки регионален КАТ има своя система за регистрация и ако например решите да закупите кола в София, регистрирана във Варна, няма как да проверите за наличието на запор или проблеми по автомобила, ще трябва да се разходите до Варна. Има предложение за законодателни промени, които да осигурят възможност на лицата, желаещи да закупят автомобил, да извършат справка дали същият не е обявен за издирване с европейска заповед, но това е все още в сферата на пожеланията и не се знае кога ще се промени закона. Съдия-изпълнителите изпращат запорно съобщение до КАТ за налагането на запори за леките автомобили, но се очертава още един проблем: Какво се случва ако съпругът, който не фигурира като собственик в талона, но по смисъла на Семейния кодекс притежава половината автомобил има задължения?

За в бъдеще е нужно да се осигури единен регистър и достъп на заинтересованите лица и нотариусите, а защо не и задължение за нотариусите да извършват такива справки, както са задължени при сделките с недвижими имоти. Най-сигурният начин да гарантираме интересите си при извършване на сделка с моторни превозни средства, като в сегашния момент не сме в състояние да проверим собствеността, техническата изправност и липсата или наличието на запори върху същото, е реалното посочване на цената в договора, като по този начин ще сме в състояние да възстановим или по-скоро да претендираме за реално дадените суми. Често срещаната практика с оглед избягването на заплащане на местни данъци, които към настоящия момент за гр. София са в размер на 2,5 %, е занижаването на покупните цени, но така се лишаваме от възможността, да претендираме за реално дадените суми.”

В обобщение можем да кажем, че към момента нотариусите са тези, които узаконяват сделката по продажбата на дадено МПС и е най-лесно поне те да имат достъп до регистъра на КАТ и предварително да могат да установят дали върху даден автомобил има запор или не. За момента обаче това не е възможно и единственият вариант към днешна дата е да се направи анекс към договора за покупко-продажба на МПС-то, според който ако се окаже, че колата е под запор, новият собственик да има право да развали сделката, както и да се обяви реалната сума на автомобила. Това обаче в голяма част от случаите си е направо кауза пердута.

 

Статията е публикувана за първи път във Факти.бг